Prieskum naznačuje odlev českých voličov k mimoparlamentným stranám

20.08.2013 Celý región

Praha 19. augusta (TASR) - Česi si želajú výraznú zmenu na politickej scéne a spásu hľadajú v nových neparlamentných subjektoch. Tak dnes komentoval spravodajský server iDNES.cz výsledky najnovšieho predvolebného prieskumu agentúry ppm factum, podľa ktorého by päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu prekročilo aj hnutie ANO podnikateľa Andreja Babiša a Zemanovci.

Obe nové strany sa doťahujú na ODS so šiestimi percentami, ktorej vzala voličov koaličná kríza a najmä júnový policajný zásah na úrade vlády. Ako však pripomenul server denníka Mladá Fronta DNES, prieskum sa uskutočňoval na objednávku hnutia ANO.

Podľa prieskumu je 83 percent Čechov presvedčených, že by vo voľbách mali dostať šancu mimoparlamentné politické subjekty, pričom 95 percent respondentov vyjadrilo súhlas s tvrdením, že ČR potrebuje výraznú zmenu na politickej scéne.

Na prvom mieste zostáva neohrozene ČSSD, ktorá by podľa prieskumu získala 21 percent hlasov, dvakrát viac ako druhá TOP 09 s desiatimi percentami. Deväť percent ľudí by svoj hlas dalo komunistom. S KDU-ČSL aktuálne sympatizujú tri percentá voličov, zatiaľ čo dve percentá by podporili hnutie Úsvit na čele ktorého je neúspešný prezidentský kandidát Tomio Okamura.

Prieskum ďalej naznačil, že celá štvrtina voličov stále nevie, komu dá svoj hlas v predčasných voľbách. Desať percent by nevolilo žiadnu politickú stranu, uzatvára iDNES.cz.
 

Vyberte región